Kniha RUM, anotace
Ponořte se do repertoáru výjimečných rumů z celého světa. Každý exemplář je uveden fotografií a informacemi o původu, barvě, chuti, výrobě a o tom, jak se pije. Zasvětíme vás i do vaření s rumem a objevíte recepty na skvělé koktejly. Nechybí zvláštní historky o pirátech a původních majitelích palíren. Jedno je jisté – kvalitní rum už před vámi nebude mít žádné tajemství!
Kniha RUM, on-line ukázka
Od Kryštofa Kolumba do současnosti
Když Kryštof Kolumbus opustil Španělsko, aby se dostal do Indie, ale ve skutečnosti doplul do Ameriky, a v roce 1492 poprvé vkročil na tyto ostrovy, myslel si, že objevil ráj. Vůně, ovoce, vegetace, tyrkysové moře, vodopády… Ano, skutečný ráj! Tyto ostrovy se staly na téměř pět set let jevištěm soupeření velkých mocností té doby a v závislosti na válkách a výměnách vázaných na mírové dohody patřily střídavě Francouzům, Angličanům, Španělům, Holanďanům, Dánům, Švédům nebo Američanům. Dnes jde o dvacet pět států a teritorií souhrnně označovaných jako Karibik.
Rum, tmel Karibiku
Právě v Karibiku se totiž zrodil jeden z nejvíce konzumovaných a ceněných alkoholických nápojů na světě. Jelikož se v těchto vlhkých tropických oblastech příznivých pro její růst třtině velmi dařilo, téměř všechny ostrovy mají své vlastní rumy nebo nápoje na jeho bázi. Ekonomický systém zavedený ve stejné době jako kolonizace, tedy trojúhelníkový obchod, podpořil rozvoj pěstování cukrové třtiny, cukrárenského průmyslu a odtud i výroby rumu do té míry, že i přes leckdy brutální reformy minulých desetiletí produkce rumu ještě často zaujímá důležité místo v ekonomii této oblasti. Ve stopách rumu jdou koktejly, bez nichž bychom si nedovedli představit žádný dobrý bar po celé naší planetě. Rum má někdy různou chuť a někdy podobnou, ale jisté je, že nás přenese pod zářivé nebe, ponoří do křišťálově průzračného moře, jako kouzlem nás přepraví z jednoho ostrova na druhý…